marți, 7 octombrie 2014

Săptămâna Internaţională a bebeluşilor (şi copiilor) purtaţi 2014 - Împărtăşeşte aventura!

Ca în fiecare an, din 5 până în 11 octombrie, se serbează în toată lumea Săptămâna Internaţională a bebeluşilor (şi copiilor) purtaţi. Părinţi purtăreţi şi mandri de acest lucru, s-au mobilizat în diferite oraşe din Romania pentru a împărtăşi aventura, pentru a face vizibil şi mai bine cunoscut purtatul micuţilor în sisteme ergonomice, pentru a oferi sfaturi altor părinţi neiniţiaţi. 
La Timişoara, Asociaţia Alăptează! organizează in săptămâna aceasta două evenimente. Miercuri, 8 octombrie, la orele 16, este prevăzut un Marş al micuţilor purtaţi, cu punct de intâlnire la Poşta Mare, iar miercuri, 9 octombrie, la Sala Adam Müller-Guttenbrunn, sunt programate ateliere de Babywearing şi o tombolă cu premii. Supriza este că echipa Nebune după cârpe va fi prezentă la un stand  în cadrul activităţilor organizate de Asociaţia Alăptează!, aşadar, vă invităm pe toţi curioşii şi interesaţi de cârpe să ne vizitaţi acolo, la Sala Adam Müller-Guttenbrunn adică în Timişoara,  între orele 17 şi 19. Veţi putea vedea, pipăi, poate chiar  încerca diverse wrapuri ţesute, vi se va răspunde la întrebări, vi se vor putea spulbera îndoieli şi temeri ;)Dorim să punem la dispoziţia părinţilor un mic pliant în care am sintetizat nişte informaţii de bază despre wrapuri. Vi le oferim aici în continuare. Întrebările, nelămuririle, le puteţi adresa şi aici in comentarii, dar şi la faţa locului, Claudia va împărtăşi cu drag din experienţa ei de mămică purtătoare de două fetiţe, din cunoştinţele despre wrapurile ţesute, nu pierdeţi ocazia! 

Conţinutul pliantului pe care dorim să-l punem la dispoziţia părinţilor:"PURTATUL PUIULUI (BABYWEARING ) se referă la a-ți ține bebelușul sau copilul aproape, ducându-l peste tot lipit de tine, “purtându-l” pur și simplu. Poți folosi orice fel de sistem ergonomic: wrap (elastic, semi-elastic, țesut, homemade), sling cu inele, sling fix, SSC, mei-tai, wrap-tai, etc.


Nouă ne plac wrapurile și în special cele țesute, le spunem “cârpe” deoarece este vorba de niște eșarfe port-bebe, bucăți de material în care ne înfășurăm puii pe corpul nostru în diverse feluri.

Wrapul este un sistem ergonomic versatil ce oferă o multitudine de opțiuni de legare și înnodare. Poate fi de mai multe tipuri:
- elastic: materialul este complet elastic, în toate direcțiile, foarte asemanator cu materialul de la un tricou. Există multe mărci de wrapuri elastice, diferențele între ele fiind minime. Sunt ideale pentru bebeluși mici, chiar prematuri, pentru părinți începători în ale wrapuitului, sunt ușor de înfășurat și legat, însă elasticitatea nu le dă viață lungă. În plus, tot datorită elasticității, cedeaza odată cu creșterea puiului în greutate, devenind astfel, mai ales atunci cand puiul are deja 8-9 kg, incomode pentru persoana purtătoare, aceasta trebuind sa ajusteze frecvent materialul. Se folosește cu legături cu straturi multiple pe spatele copilului, deci sunt și foarte călduroase chiar daca materialul în sine nu este gros. În general sunt lungi, cam de 5 metri sau mai mult.
- semi-elastic: sistem hibrid, combinație între wrap elastic și țesut. Există mai multe modele pe piață, în general sunt subțiri, confortabile și ușor de folosit, precum un wrap elastic, și au viață mai lungă, putând fi folosite mai mult timp și în mai multe variante de legături decât wrapul elastic.
- homemade: este vorba de un material simplu, normal, de bumbac în general dar nu numai, o eșarfă, un ștergar țesut la război, pe care le putem folosi mai mult în ideea de a tatona terenul în vederea cumpărării unui wrap de alt tip. Nefiind un material conceput în mod specific pentru purtarea bebelușului, nu prezintă nici rezistență, nici siguranță, nici confort.
- ȚESUT: aici intră toate tipurile de wrapuri, țesute manual sau la mașină, în scopul concret de a servi la purtarea bebelușului sau copilului. Sunt elastice pe diagonală, prezintă o mare rezistență la greutate, sunt confortabile atât pentru pui cât și pentru purtător. Este cel mai comod sistem ergonomic, pânza țesută se mulează perfect pe corpurile puiului și al persoanei care îl poartă. Există o foarte mare varietate de modele și tipuri de țesături, de firme producătoare, de lungimi. Fiecare prezintă niște caracteristici concrete pot fi diferențe mari între ele, ideea de bază însă este aceeași cam la toate: puiul înfășurat într-un wrap țesut, se află lipit de corpul părintelui (sau al persoanei purtătoare), învelit ca într-un alt strat de piele.

Printre tipurile de ȚESĂTURI, le amintim pe cele mai importante:

- ȚESĂTURĂ DUBLU DIAGONALĂ (SERJ ÎNCRUCIȘAT): ideală pentru începători, deoarece în general sunt wrapuri în dungi, e mai ușor de învățat să tensionăm materialul ghidându-ne după dungile de diferite culori. Potrivită pentru o gamă largă de legături și noduri, rezistă la greutăți mari. Sunt mai groase sau mai subțiri, în funcție de producător, și în general mai accesibile ca preț. Un wrap mai subțire are un suport mai mic la greutate mare, iar un wrap mai gros poate fi călduros tare la legăturile cu straturi multiple pe bebeluș sau copil.

- ȚESĂTURĂ SERJ DE TIP DIAMANT (DIAMOND WEAVE): la acest tip de țesătură, firele de bătătură și cele de urzeală se combină astfel încât formează un motiv în formă de romb care se repetă pe toată suprafața wrapului. Foarte rezistentă, chiar la greutate mare, se întinde și ea doar pe diagonală, mai greu de ajustat și tensionat decât țesătura anterioară, însă cedează mult mai greu odată aranjat bine wrapul și în general este mai subțire și mai ușoară. E recomandată (și) pentru copilași mai mari și mai grei.

- ȚESĂTURĂ JACQUARD SUBȚIRE: Sunt specifice modelele firmei Didymos, cu o tehnică în care firele sunt țesute în diverse direcții astfel încât se formează motive precum romburi, elipse, valuri... Este mai subțire decât țesătura dublu diagonală și mai puțin rezistentă la greutate și cedează mai repede. Foarte potrivită pentru bebeluși mici sau, în cazul celor mai mari, pentru legături cu cel puțin două straturi.

- ȚESĂTURĂ JACQUARD INDIO: specifică tot casei Didymos, la care firele (de diferite culori și fibre, dar nu neapărat) sunt îmbinate într-un mod unic, rezultând modelul tipic cunoscut ca “indio”. Sunt wrapuri subțiri, incredibil de moi și plăcute la atingere, mai ales după o perioadă de folosire. În funcție de tipul de fibre, de gramaj, pot fi mai mult sau mai puțin rezistente la greutate, cert e că sunt ușor de manevrat și mai răcoroase.

ȚESĂTURĂ JACQUARD: poate cea mai răspandită țesatura de wrap, se deosebește prin desenele complexe pe care le permite. Realizată de regulă cu o mașina de țesut automatizată, prezintă o față și un verso, verso-ul fiind de fapt negativul modelului realizat pe față. În funcție de grosimea, tipul de fire (bumbac, in, lână, etc) și densitatea țesăturii, poate fi potrivită atât pentru bebeluși de cateva zile, cât și pentru preșcolari (2-5 ani, depinde cât se lasă purtați și cât rezistă spatele purtătorului).   

Țesătura unui wrap poate fi mai groasă, mai subțire, mai densă, mai aerisită, mai mult sau mai puțin rezistentă. Fibrele folosite sunt în general de proveniență vegetală (bumbacul, cânepa, inul, bambus, kapok, etc.), animală (mătasea, lâna, cașmirul, alpaca, etc.), artificială (văscoza, metale...), vopselele folosite nu sunt toxice.
- bumbacul - există diverse tipuri de bumbac folosite la wrapurile țesute. În general, bumbacul este moale și relativ ușor și rapid de îmblânzit, în funcție de model, de producător și de grosime. Este fibra de bază folosită la majoritatea wrapurilor țesute. (unele firme au wrapuri si fără bumbac în compoziție)
- inul și cânepa sunt cunoscute pentru rezistența deosebită pe care o prezintă la greutate mare. Odată îmblânzite, wrapurile cu in sau cu cânepă sunt moi și foarte ușor de folosit, foarte supportive și pentru copilași mari și mult mai răcoroase. Depinzând de procentajul de fibre, sunt mai groase sau mai subțiri, ca regulă generală însă, sunt tari, dure, aspre și mai greu de îmblânzit.
- bambusul este de doua feluri: bambus natural, fibre extrase direct din tulpina plantei, rezistent și termoreglant sau bambus artificial, fibre de vâscoză obținute din celuloza de bambus, fine și moi dar și alunecoase, astfel de wrapuri tind să cedeze la greutăți mari.
- lâna și similarele, provenite din blana animalelor, sunt fibre călduroase care resping umezeala, ideale în zone cu climă umedă și friguroasă. Wrapurile obținute din astfel de fibre sunt moi și rezistente. În funcție de tipul de lână, wrapurile pot fi destul de scumpe.
 - mătasea este o fibră obținută de la viermii de mătase, wrapurile cu această combinație sunt moi, plăcute la atingere și prezintă un luciu deosebit, în funcție de grosimea fibrelor, pot fi mai mult sau mai puțin rezistente la greutate.

Wrapurile țesute sunt comercializate în diferite lungimi. Fiecare mărime prezintă o gamă de posibilități, cu cât este mai lung wrapul, cu atât este mai amplu evantaiul de legături posibile. Depinde și de constituția purtătorului, de vârsta puiului purtat, de caracteristicile wrapului. Tabelul standard de mărimi, al casei Didymos, este:
Mărime 2 - 2,7 metri 
Mărime 3 - 3,2 metri 
Mărime 4 - 3,7 metri 
Mărime 5 - 4,2 metri 
Mărime 6 - 4,6 metri 
Mărime 7 - 5,2 metri"

Vă dorim o săptămâna a bebeluşilor (şi copiilor) purtaţi senină! Împărtăşiti aventura! :)

COS & echipa "Nebune dupa carpe"
Disclaimer: reproducerea continutului acestui articol fara acordul nostru este interzisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu