miercuri, 6 mai 2015

Legătura încrucișată pe șold (Hip Cross Carry)Este vorba de legătura încrucișată, cross carry sau double cross, însă în loc să o facem în față, o realizăm pe șold. Extrem de rapidă și de ușoară, este una dintre legăturile potrivite și recomandate (și) începătorilor, excelentă pentru copilași mărișori și activi, dar și pentru bebeluși, pe care mămicile îi pot chiar alăpta în această legătură (atenție! Micuții ar trebui să aibă control cefalic înainte de a se folosi cu ei legăturile pe șold). Este și din seria celor "preformate" (poppable), tare practice, devine repede o legătură preferată de mulți părinți, căci legăm eșarfa și rămânem cu ea legată, nu e nevoie sa reluăm procesul de fiecare dată cand luăm din nou puiul sus. Alt avantaj pe care-l subliniem înainte de a o descrie este că putem folosi wrapuri de mărimi diferite: o mărime 3-4 ar fi suficientă și perfectă, dar putem lega orice mărime mai mare, surplusul încolăcindu-ni-l în jurul taliei de câte ori e necesar.

Cum legăm:
Poziționăm marcajul de mijloc (middle marker-ul) pe umăr, pe care dorim, lăsăm o parte a wrapului în spate, alta în față. Pe șoldul opus, încrucișăm bucățile eșarfei și le înfășurăm pe talie, legând pe șoldul opus. În cazul în care folosim o mărime mult mai mare, putem continua trecând eșarfa în jurul taliei de cate ori e nevoie. Mai departe, ridicăm puiul, introducem un picioruș în fâșia din față, pe al doilea în fâșia din spate, întindem bine materialul care vine în contact direct cu puiul de la un genunchi la altul, aranjăm șezutul, întindem pe spate. În același mod, continuăm cu partea de material din exerior, o aranjăm de la un genunchi la altul, sub șezut și pe spatele puiului.

Cu bebeluși mai mici, facem legătura direct cu ei în brațe, pașii fiind aceiași ca cei prezentați mai sus. Mijlocul wrapului pe umăr, puiul pe șoldul nostru opus, trecem o laterală peste spatele lui și pe sub picior, cealaltă laterală peste spate și pe sub piciorul opus, întindem bine de la un genunchi la altul, aranjăm șezutul, tensionăm pe spate și legăm cozile pe celălalt șold al nostru sau mai trecem o dată wrapul în jurul taliei și îl legăm sub fundulețul bebelui.

În filmulețul acesta, Diana de la Wrap Your Baby ne arată cum facem legătura în cazul purtării unui bebe mai mare sau copilaș:Alt tutorial video foarte util, de la WrapYouInLove:Avem şi un tutorial foto, poate vă ajută mai mult:
S-a folosit un wrap ţesut mărimea 4, Yaro Turtle Yellow Brown, 100% bumbac

Identificaţi mijlocul wrapului


Puneţi eticheta de mijloc pe umăr


Aduceţi marginea de sus a wrap-ului la şold

Întindeţi bine materialul,
strângându-l într-o mână, fâşie cu fâşie
 şi faceţi pe şoldul opus umărului pe care ţineţi wrapul un X, o cruce

apoi faceţi jumătate de nod pe şoldul opus. Dacă aveţi un wrap mai lung, de exemplu de mărimea 6, atunci nodul ar fi cam sub şezutul copilului

Luaţi copilul în braţe, lărgind puţin X-ul pentru a face loc copilului

Ghidaţi-o picioarele in X-ul format, prima dată un picior,

şi apoi celălalt picior

începeţi să întindeţi bine wrapul de jos în sus, înspre ceafa copilului,

până în spatele genunchiului.

Apoi luaţi şi cea de-a doua laterală, cea dinspre gât,

întinyând-o bine pe tot spatele copilului şi până în spatele genunchiului acestuia.

Dacă aveţi un copil care preferă sa stea cu mâinile înăuntru, atunci wrapul ajunge până la ceafa lui, iar daca aveţi un copil care vrea să exploreze puţin, cu mâinile pe afară, atunci wrapul îl ridicaţi doar până la subraţ, restul materialului, surplusul adică, rămânând jos, la picioruşeÎncepeţi să tensionaţi bine wrapul, eliminând toate zonele netensionate

Tensionare wrap

Mai tensionăm

încă...

n/am terminat de tensionat :)

... și încă...

La sfârşit, faceţi un nod dublu
 
şi aranjaţi frumos pe umăr

pentru comoditate


la fel, şi pe spate, aranjaţi wrapul să fie cât mai răsfirat pe tot spatele

Şi gata!
Totul e perfect!(wrap țesut: Yaro Slings, Turtle Yellow Black, mărime 4. Un wrap moale, maleabil, mediu, de 230 gsm, 100% bumbac, foarte accesibil ca preț)

În continuare, mămicile participante la provocarea de pe Facebook, cu legătura încrucișată pe șold:Cos și Laura

Pentru întrebări, nelămuriri, ne puteți scrie la nebunedupacarpe (at) gmail (dot) com

Disclaimer: Fotografiile sunt proprietatea mămicilor participante la provocarea "30 de legături cu wrapul țesut", cedate echipei Nebune după cârpe, în scopul publicării lor pe acest blog. Un mare NU preluării și folosirii lor în orice direcție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu